Skip to main content

23 april 1945. Duitse soldaten schieten 127 Italiaanse gevangenen dood. Het gebeurt bij de zandafgraving in de omgeving van de Duitse stad Treuenbrietzen. Men kon bijna de helft van de slachtoffers identificeren. De rest is naamloos begraven. Deze onbekende, trieste massamoord heeft nu een digitaal gezicht gekregen in de vorm van de webdocumentaire Im Märkischen Sand. Deze documentaire is gratis te bekijken via www.weet-magazine.nl/webdocu.

De documentaire bestaat uit zes tabbladen. Op het eerste tabblad zijn digitale schilderijen met een (Duitstalige) voice-over te bekijken. In de schilderijententoonstelling zitten verschillende links naar interviews met overlevenden. Ook zijn er foto’s van zo’n twintig slachtoffers te zien, zoals Francesco Mancini, een 25-jarige Italiaan. Hij staat goedlachs op de foto, maar werd als een hond neergeschoten.

Het tweede tabblad vertelt over de achtergronden en nasleep van de massamoord. Op de andere tabbladen laat men nabestaanden aan het woord. Ook wordt over dwangarbeid verteld en stilgestaan bij de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid.

Voor wie de Duitse taal ‘versteht’ is Im Märkischen Sand beslist een aanrader.

Lees hier het artikel In handen van een horrordokter, een interview met Auschwitz-overlevende Leny Boeken-Velleman (1922-2012). Wil je meer lezen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!