Skip to main content

Iedereen heeft vakantie nodig. Even bijkomen, opladen, om vervolgens met een fris gevoel aan het werk te gaan. ‘Workaholics’ kunnen misschien moeilijk ontspannen als ze in het buitenland aan het strand liggen, maar de meesten zullen genieten van hun reisje. En je bent echt niet je tijd aan het verdoen: op vakantie gaan is juist heel goed voor je gezondheid.

Regelmatig ertussenuit gaan is heel heilzaam voor je, zeker als je de zon opzoekt. Te veel zon is niet goed en kan zelfs leiden tot huidkanker, maar je lichaam heeft wel zonlicht nodig om vitamine D aan te maken. Dat zorgt voor krachtige botten en tanden en versterkt je immuunsysteem. En als je dan toch wat zon gaat vangen, waarom niet aan het strand? Veel mensen geloven dat het zoute water een helende werking heeft. Maar zelfs al gewoon luisteren naar de golven werkt ontspannend.

Lekker uitslapen

Vakantie is een tijd om rust te nemen. Door je drukke werk- of schoolleven, allerlei (sociale) media en je activiteiten kun je stiekem een slaaptekort opbouwen. Tijdens de slaap herstelt je lichaam. Als je structureel te weinig slaapt heeft dat een negatief gevolg voor je prestaties. Op vakantie neem je het er vaker van en blijf je langer in je bed liggen. Volgens onderzoeken slaap je ook dieper en is de kwaliteit van je slaap hoger.

“Stress verdwijnt, je bloeddruk gaat omlaag, je gemoedstoestand verbetert en je bent na je vakantie productiever.”
Veel mensen bewegen ook meer op vakantie. Je hebt meer tijd om te sporten en actieve dingen te doen zoals zwemmen en wandelen. Als je in een ver land bent wil je natuurlijk wel de bezienswaardigheden gaan bezichtigen.

Op dieet

En dan is er nog het eten. Op vakantie heb je vaak een ander dieet dan thuis. In warmere landen zal je waarschijnlijk meer salades eten en ben je sneller geneigd een nieuw gerecht uitproberen. Verandering van spijs doet eten. Maar let op: geef je lichaam wel even de tijd om te wennen aan de vreemde kost… en let op met fastfood.

Stress verdwijnt, je bloeddruk gaat omlaag, je gemoedstoestand verbetert en je bent na je vakantie productiever. De effecten zijn nog wekenlang merkbaar. Besteed je vakantietijd dus goed en trek eropuit!