Skip to main content

Grote kans dat jij je eigen telefoonnummer uit je hoofd kent. Misschien ken je dat een van je ouders of zelfs van allebei ook nog wel. Maar kan je je voorstellen dat je (bovenop alles wat je al weet en uit je hoofd hebt geleerd!) zo’n 12.500 telefoonnummers uit je hoofd zou kennen?

Het lukte de 76-jarige Japanner Akira Haraguchi. Tijdens een publiek evenement presteerde hij het om een dikke 100.000 decimalen van het getal pi uit zijn hoofd op te zeggen. Dat staat gelijk aan ongeveer 12.500 mobiele telefoonnummers! Het kostte hem meer dan zestien uur, waarbij hij om de zoveel tijd tien minuten pauze nam. In het Guinnesss Book of Records staat het record echter op het moment op naam van Rajveer Meena. Hij zei in 2015 binnen tien uur 70,000 decimalen op.

Pi onder de knie?

Het (oneindige) aantal cijfers is niet het enige wat het zo moeilijk maakt om decimalen van het pi-getal uit je hoofd te leren. Er zit namelijk geen patroon in de cijfers. Je zult dus zelf heel erg veel ezelsbruggetjes moeten verzinnen! Maar je kunt je dan ook helemaal uitleven… Een supercomputer met een speciaal ontwikkeld algoritme heeft vorig jaar namelijk een nieuw record aan Pi-decimalen uitgerekend: 62,8 triljoen! Gelukkig hoef jij zulke duizelingwekkende hoeveelheden aan cijfers niet uit je hoofd te kennen en kun je telefoonnummers gewoon in je telefoon opslaan…

Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet! Klik hier voor een artikel over pi in de Bijbel.

Weet meer:

www.weet-magazine.nl/wat-een-nummer

www.weet-magazine.nl/wat-een-nummer-2