Wie is er niet opgegroeid met de gedachte dat de elektrische auto een recente uitvinding is? Toch klopt dit niet. In 1835, veertien jaar na de dood van Napoleon, reed namelijk al de eerste elektrische koets rond!
Ongeveer 50 jaar na de uitvinding van de moderne stoommachine werd een elektrische gelijkstroommotor ontwikkeld. Deze was in staat om werktuigen aan te drijven. Hiermee bouwde de Schot Robert Anderson het eerste prototype van de elektrische koets. Rond 1900 kwamen de eerste voertuigen op de markt die sneller dan 100 kilometer per uur konden rijden. In de Verenigde Staten was toen 28% van de voertuigen elektrisch: relatief gezien heel wat meer dan nu! Met de opkomst van de verbrandingsmotor zakte de belangstelling voor elektrische voertuigen echter drastisch. Dat kwam omdat de batterijen toen nog niet zo goed(koop) waren als nu.
Vanaf 1970 ontstond een hernieuwde interesse in elektrische auto’s, maar de olieproducerende landen wilden deze ontwikkeling koste wat het kost tegenhouden. Het duurde mede daarom tot 1996 voor de eerste massaal geproduceerde elektrische auto, de EV1 van General Motors, op de markt kwam. Onder druk van de olielobby, en door een dalende olieprijs, werden de leasecontracten van deze elektrische auto’s echter vroegtijdig opgezegd en de voertuigen vernietigd. De directie van General Motors heeft in een later stadium deze beslissing bestempeld als ‘haar slechtste beslissing ooit’. Want nu zijn elektrische auto’s niet meer van de snelwegen weg te denken.
Dit Weetje komt uit Weet Scheurkalender 2021. Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!