Skip to main content

Ondanks internationale afspraken neemt het probleem rond landmijnen niet af. Nog steeds worden er meer mijnen gelegd dan opgeruimd. Mijnen zijn goedkoop en effectief op het slagveld. Maar na het conflict blijven ze vaak liggen. Hierdoor zijn gewone burgers nog decennia na het conflict slachtoffer. Gelukkig zijn er de laatste tijd verschillende machines ontwikkeld die de mijnen opruimen.

Normaal gesproken ruimt men mijnen op door gebieden meter voor meter af te speuren met een metaaldetector. Als er metaal is gevonden, graaft men het heel voorzichtig uit. Dat kost veel tijd. Bovendien gaat het vaak om onschuldig schroot. Het mijnen opruimen kost daarom veel meer dan het plaatsing van mijnen.

Verschillende partijen zijn daarom op zoek naar manieren om de mijnen effectiever te ruimen. Eén manier is het gebruik van de Scanjack; een mechanische, bepantserde mijnenveger. Aan de voorzijde van Scanjack slaan kettingen tegen de grond om onderliggende mijnen te laten ontploffen. Door de vorm van het voorscherm wordt de explosiekracht vooral naar boven afgevoerd. De bepantsering zorgt voor de overige bescherming.

Met de Scanjack kunnen per dag grote gebieden worden opgeschoond. 99% van alle anti-tank en anti-persoonsmijnen worden door deze indrukwekkende machine opgeruimd. Hij is zelfs in staat om dwars door verschillende type begroeiing mijnen op te ruimen. Na een bezoek van de Scanjack (zie filmpje) blijft er een omgeploegd, maar veilig stuk land over.

In veel oorlogsgebieden zijn mijnen iets om iedere dag bang voor te zijn: tijdens het werk op het land, maar ook op de weg naar school. De in Nederland woonachtige Afghaanse ontwerper Massoud Hassani had als kind dagelijks te maken met deze angst. Met zijn broertje maakte hij vaak papieren modellen en daarmee deden ze wedstrijdje. Voortgedreven door de wind keken ze welk voertuig het snelste was. Maar soms werden de modellen ook het veld in geblazen en brachten ze er landmijnen tot ontploffing.

Dat bracht Hassani op een idee: de bouw van een goedkope mijnenveger die door de wind wordt voortgedreven. In deze mijnenveger zit ook een GPS-systeem aan de hand waarvan je kunt bijhouden waar de veger is geweest, en waar je dus zonder zorgen kunt lopen.

In het filmpje kun je zien hoe de mijnenveger werkt. Je kunt wel vraagtekens plaatsen bij de effectiviteit van dit systeem. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als hij over mijnen gaat die pas ontsteken bij een groter gewicht (bijvoorbeeld van een tank, tractor of paard en wagen)? Na een explosie raakt de mijnenveger doorgaans beschadigd aan een aantal poten. Deze kunnen gemakkelijk weer worden vervangen.

 

Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!