In de eerste helft van de twintigste eeuw investeerde men veel in luchtschepen voor het vervoeren van vracht en passagiers. Vliegtuigen kampten nog met allerlei beperkingen. Maar als gevolg van verschillende rampen, waarvan de Hindenburg (zie foto) de bekendste is, verdween de zeppelin uit het luchtbeeld. Als het aan een internationaal onderzoeksteam ligt, is het hoog tijd om de zeppelin te herintroduceren.
Hét grote nadeel van luchtschepen als zeppelins is dat men ze vulde met brandbaar waterstof. Één vonkje en de boel vloog in de fik, wat ook de oorzaak was van de ondergang van de Hindenburg in 1937. Hedendaagse luchtschepen worden gevuld met helium. Dat is een stuk duurder en heeft minder draagkracht, maar het gas is wel onbrandbaar.
Waterstofzeppelins
Drie jaar geleden bespraken wetenschappers van het in Oostenrijk gevestigde International Institute of Applied Systems Analysis (IIASA) de mogelijkheid om waterstofzeppelins weer terug in de vaart te nemen in dit artikel. Ze willen ze dan wel ook meteen tien keer langer, breder en hoger maken dan de Hindenburg. En die was al 245 meter lang!
Waterstofgas is vandaag de dag niet minder brandbaar dan in 1937, maar door nieuwe materialen te gebruiken moet het mogelijk zijn de luchtschepen een stuk minder licht ontvlambaar te maken. En door hun dimensies met een factor tien te vergroten, kunnen ze wel tot 1000 keer meer gewicht optillen. Ook stellen de IIASA-onderzoekers voor om slim gebruik te maken van de straalstromen – dat zijn sterke windstromen die in banden om de aarde waaien. En mocht het toch misgaan? Dan is er geen man overboord, want er is geen mens aan boord. Als het aan het onderzoeksteam ligt, wordt de nieuwe generatie zeppelins volledig autonoom bestuurd.
Zouden er investeerders zijn die hier brood in zien, of is dit een typisch gevalletje van gebakken lucht?