Skip to main content

Wat doe je als je een groep onruststokers uiteen wilt drijven? De traditionele aanpak is het sturen van de ME met grote plexiglas schilden, gummiknuppels en waterkanonnen. Maar er zijn ook technische gadgets voorhanden zoals het ‘hittekanon’ ADS en het geluidswapen LRAD (zie ook pagina 16 tot 19 van Weet 42). Het Amerikaanse leger is van plan daar binnen vijf jaar nog een nieuw snufje aan toe te voegen: de pratende laserstraal.

Er is nog maar weinig bekend over hoe de pratende laser precies werkt. Het idee erachter is als volgt: met een krachtige laserstraal kun je een bol plasma maken. Door een tweede laserstraal op die plasmabal te richten, kun je het plasma laten trillen. Zo maak je geluidsgolven. En wanneer je een aantal laserpulsen in het juiste tempo en met de juiste frequentie na elkaar verstuurt, kun je een menselijke stem nabootsen. Best griezelig, als je ineens naast je oor hoor: „Stop! Of we zijn gedwongen op je te schieten!”

Hittewapen

Behalve het produceren van geluid kun je de laserstraal ook gebruiken als hittewapen. Je boort met de laser een microscopisch klein gat in iemands huid, dwars door kleding heen. Dat veroorzaakt geen lichamelijke schade, maar er worden wel zenuwcellen gestimuleerd. Het slachtoffer zal geneigd zijn zich naar een minder pijnlijke plek te bewegen. Zo kunnen ook menigten oproerkraaiers worden verdreven.

Hordes

De theorie is mooi en in het lab werkt de laserstem, maar er zijn nog wel wat hordes te nemen voordat het nieuwste speeltje van het Amerikaanse leger in de praktijk kan worden gebruikt. Zo kan de laserstraal wel in het open veld worden gebruikt en vanachter glas, maar nog niet door muren of hout heendringen. Bovendien is het nog een hele stap van een (vaste) laboratoriumopstelling naar een draagbaar laserwapen. Maar het begin is gemaakt!

Weet meer:

www.weet-magazine.nl/pratende-laser