Hoe kan het dat bomen zo hoog zijn? Het lijkt een gemakkelijk te beantwoorden vraag: gewoon, omdat ze elke keer wat langer worden. Maar zo simpel is het niet; want een boom moet water omhoog zien te krijgen naar te bladeren aan de top. En dat doen ze op een heel bijzondere manier…
Water kun je nooit hoger zuigen dan 10,3 meter hoogte. Je kunt je dat als volgt voorstellen: stel dat je een super lang rietje hebt waardoor je water wilt opzuigen. Dan zal dat water nooit hoger kunnen komen dan 10,3 meter. Als water op deze hoogte staat, is daarboven namelijk een perfect vacuüm; daar is geen enkele luchtmolecuul meer aanwezig. Nog meer zuigen heeft dan geen enkel effect. Zie ook het onderstaande filmpje:
Dus als zuigen niet werkt… hoe doen bomen die langer zijn dan 10,3 meter het dan? Hoe krijgen ze water naar hun bladeren? Het onderstaande filmpje geeft hier antwoord op. Samengevat komt het hierop neer: door de verdamping van heel veel water in de bladeren ontstaat er veel zuigkracht. En (minstens zo belangrijk) is dat de ‘rietjes’ in de boom vanaf de eerste oorsprong van de boom geen enkele luchtmolecuul bevatten… Dat is super bijzonder! Het laat maar weer eens zien hoe geweldig complex de schepping in elkaar zit.
Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!