Skip to main content

Als je de bovenkant van een vulpenvulling eraf knipt, water in de onderste helft doet en de vulling op zijn kop houdt, stroomt het er niet uit. Hoe kan dat?

Dat heeft te maken met de eigenschappen van water (of inkt, wat gewoon water is met wat pigment erin). Water heeft namelijk altijd de neiging om druppels te vormen. Dat komt door de molecuulstructuur: H2O. De waterstofatomen zijn positief geladen, en de zuurstof lichtelijk negatief. Hierdoor krijg je zogenaamde waterstofbruggen: waterstof van één molecuul hecht zich zwakjes aan het zuurstof van een ander molecuul.

Dit zorgt ervoor dat water aan het oppervlak naar binnen toe wordt getrokken. Die krachten zijn sterker dan de zwaartekracht als genoeg watermoleculen zich aan de rand kunnen hechten, zoals bij een dunne vulpenstift. Omdat de achterkant niet open is zal het water er in blijven. Het trekt zich als het ware vacuüm in de stift. Alleen door de vulpenvulling hard te schudden of de achterkant open te knippen kun je het water er weer uit krijgen.

Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!