Skip to main content

Dat sommige dieren een enorm uithoudingsvermogen hebben, wist je al wel. Maar wist je dat er onder deze topatleten een vogelsoort is die in één keer een kwart van de aardbol over kan vliegen?

Onderzoekers hebben in 2007 een rosse grutto geregistreerd die de langst gemeten non-stop afstand ooit overbrugde: 11.680 kilometer. Dat is meer dan een kwart van de omtrek van aarde! Hij vloog van zijn broedplaats in Alaska over de Grote Oceaan naar Nieuw-Zeeland, om daar te gaan overwinteren. Daar deed ie ruim acht dagen over. Men kon deze gegevens achterhalen door middel van het implanteren van minisatellietzenders in het lichaam van verschillende proefvogels.

Het dier dat de recordvlucht maakte, presteerde dit zonder ook maar één keer te stoppen om wat te eten of drinken. Later bleek dat dit een ‘normale’ trekroute is van de rosse grutto. En aangekomen in Nieuw-Zeeland hebben de dieren nog maar de helft van het oorspronkelijke lichaamsgewicht. De vogels slapen tijdens het vliegen door een deel van de hersenen af te sluiten. Je kunt deze reis vergelijken met een mens die een maand lang non-stop met 18 kilometer per uur rent. Onvoorstelbaar!

Noordse stern

Maar ook de noordse stern – een vogel van minder dan een ons – maakt elk jaar een van de grootste reizen in het dierenrijk. In hun constante zoektocht naar daglicht, gematigde temperaturen en kleine visjes om zich te voeden, volgen de sterns letterlijk de zon van de Noordpool naar Antarctica, en weer terug. Hun migraties kunnen meer dan 80.400 kilometer bedragen. De biologische mechanismen die deze tocht mogelijk maken, wijzen op een intelligent ontwerp en doel in de levende wereld. Bekijk het onderstaande filmpje van The John 10:10 Project om meer te leren over deze bijzondere topatleten.

Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!