Skip to main content

Brandnetels prikkelen de gedachten. Dit leidde in het verleden al tot opmerkelijke vormen van brandnetelgebruik. Deze plant kan men voor meer dingen gebruiken naast het maken van brandnetelthee of -soep.

In het Amazonegebied wordt de brandnetel nog steeds gezien als een helende plant. Als iemand een infectie oploopt, wordt hij met brandnetels bedekt. Het is een religieus gebruik onder de indianen. Ze noemen de plant ‘brenshumie’, wat ‘god van de prikkels’ betekent. De gedachte achter dit ritueel is dat brandnetelprikkels de pijn van de ontsteking omzetten in pijn die iets vriendelijker aanvoelt.

Ook Romeinse soldaten zouden honderden jaren geleden de brandnetel veelvuldig gebruikt hebben. Het Engelse woord voor deze plant, Roman nettle, herinnert hier nog aan. De Romeinen gebruikten de brandnetel tegen de kou. Ze stampten de plant fijn in olie en wreven zich ermee in. Opmerkelijk is dat je nog altijd veel brandnetels tegenkomt bij Noord-Europese Romeinse ruïnes.

Tegenwoordig gebruik

In Engeland gebruikt men de Roman nettle nog steeds. Maar dan in een andere opmerkelijke vorm. Er worden heuse wedstrijden ‘brandnetel eten’ gehouden! Deelnemers vouwen de bladeren met hun vingers tot een prop, met de niet-stekende bovenzijde aan de buitenkant. Daarna kauwen ze erop en slikken de bladeren in. Maagpijn krijgt men niet, als het goed is. Het maagzuur neutraliseert namelijk de brandharen.

Ook vandaag de dag maakt men wel gebruik van deze plant bij een aantal ziekten en aandoeningen, zoals gewrichtsontsteking. Bovendien bevat brandnetel veel voedingstoffen waaronder calcium en meerdere vitaminen.

Dit Weetje komt uit een artikel van Johan Demoed in Weet 13. Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!