Skip to main content

Tandwielen zijn onmisbaar in veel apparaten in en om het huis. Maar wist je dat God ook een insect met tandwielen heeft gemaakt? Men heeft ontdekt dat een dwergcicaden-soort ze gebruikt om te springen.

Issus coleoptratus wordt ongeveer een centimeter lang, maar ondanks zijn geringe grootte heeft hij veel stof doen opwaaien. Issus gebruikt zijn achterpoten om te springen, als een sprinkhaan. Het kleine insectje kan zich afzetten en bereikt dan een snelheid van wel 12 kilometer per uur.

Als de pootjes dan niet exact gelijk bewegen springt Issus niet recht. Hij wijkt dan af naar links of naar rechts. Omdat de poten zich zo snel uitstrekken kan het insect niet bijsturen tijdens de sprong. Gelukkig is daar iets op bedacht. De gewrichten van de poten komen namelijk in het lichaam tegen elkaar aan te zitten. Aan het uiteinde van het gewricht zitten kleine karteltjes. Deze tandjes haken in elkaar, zodat de poten niet onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.

Hoewel de onderzoekers de eer voor dit stukje fijnmechanica aan evolutie geven, zijn de gevolgen van het ontdekken van dit systeem duidelijk. Tandwielen impliceren een ontwerp. En een ontwerp wijst naar een Ontwerper.

tandwielen van een insect

De tandwieltjes door een electronenmicroscoop. Bron: University of Cambridge

Dit Weetje verscheen eerder in de Weet Scheurkalender 2019. Wil je meer lezen? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!