Wat doe je als je melk langer goed wilt houden? In Rusland weten ze het wel: je gooit er een kikker in! Dan wordt de melk niet zo snel zuur. Rare jongens, die Russen. Of toch niet?
De kikker die ze hiervoor gebruiken is de Russische bruine kikker (Rana temporaria). Hij scheidt natuurlijke antibiotica uit. Er zijn al 87 verschillende soorten eiwitten ontdekt die mogelijk schadelijk zijn voor bacteriën.
Deze eiwitten horen bij het immuunsysteem van dit dier. Kikkers en andere amfibieën leven namelijk vaak in vuil, stilstaand water dat vol zit met allerlei ziektekiemen. De eerste verdediging hiertegen is de bacteriën te doden die op de huid zitten.
De onderzoekers gaan nu kijken welke stoffen tegen welke ziektekiemen werken. Op die manier kan de Russische bruine kikker misschien bijdragen aan een nieuw soort antibioticum.
Dit Weetje verscheen eerder in de Weet Scheurkalender 2019. Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!