Skip to main content

Wat is het vervelendste geluid ter wereld? Een alarmklok? Een schrapend geluid van nagels op een schoolbord? Krijsende kinderen? Hoewel ze onprettig klinken zijn het niet de allervervelendste geluiden die er bestaan. Het geluid van een mes over een glazen fles is namelijk nóg meer tenenkrommend. Dat laat onderzoek met behulp van MRI-scans zien.

Voor het onderzoek werden de hersenen van proefpersonen in de gaten gehouden terwijl men 74 geluiden te horen kreeg. Dat waren niet alleen geluiden die bekendstaan als ‘prettig’. De proefpersonen werden ook blootgesteld aan geluiden waarvan je haren recht overeind gaan staan.

Uit de onderzoeksresultaten bleek dat tijdens het horen van plezierige geluiden alleen de auditieve cortex werd gestimuleerd. Dit deel van de hersenen staat centraal bij de verwerking van geluiden. Bij onprettige geluiden was er ook een reactie waarneembaar in de amigdala. Dit deel van de hersenen staat centraal bij de verwerking van emoties zoals angst en boosheid.

Het schrapen van een mes over een glazen fles scoorde dus het hoogst op de ranglijst van ‘meest nare geluiden’ en is het vervelendste geluid. Dit geluid werd opgevolgd door een vork op een glazen plaat, een piepend krijtje op een schoolbord, een liniaal op een fles en nagels die over een bord schrapen.

De geluiden kun je hier beluisteren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Weet Magazine? Volg ons dan op Facebook of neem een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!