Skip to main content

Dat de zwangerschap bij vrouwen voor grote hormonale en andere lichamelijke veranderingen zorgt, is bekend. Maar zij is niet de enige op wie de zwangerschap effect heeft. Ook pappa doet voor honderd procent mee. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er tijdens de zwangerschap ook grote hormonale veranderingen optreden in zijn lichaam. Daardoor verandert ook zijn gedrag. Pappa wordt een stuk vrouwelijker.

In het oktobernummer van het populair-wetenschappelijke tijdschrift Weet Magazine wordt onder meer geciteerd uit Amerikaans onderzoek. Daaruit blijkt wat de oorzaak is van zwangerschapskwaaltjes bij mannen. Het gedrag dat ze bij deze kwaaltjes vertonen, wordt gestimuleerd door de gedragingen en de geurhormonen (feromonen) van hun vrouw. De mannen reageren op die natuurlijke, door de lucht verspreide chemicaliën. Deze scheidt de zwangere moeder door haar huid en zweetklieren uit. De feromonen bereiden de mannen voor op vaderlijk, verzorgend gedrag.

Hormonencocktail

Volgens dr. Arthur Brennan, onderzoeker aan het Londense Kingston University, is ontdekt dat elke man tijdens de zwangerschap een cocktail van hormonen aanmaakt die ontworpen is om het vaderschap een handje te helpen. Brennan zegt dat die cocktail een fysieke verandering in het mannenlichaam teweegbrengt, zoals dat ook gebeurt in het lichaam van een zwangere vrouw. Tijdens de zwangerschap maken mannen meer prolactine aan. Dat gebeurt al tijdens de zwangerschap van hun vrouw, maar ook kort na de bevalling. In de drie weken voor de geboorte stijgt de prolactinespiegel met meer dan 20 procent. Dit zou de man voorbereiden op het vaderschap. Prolactine staat bekend als ‘het moederhormoon’ en heeft bij vrouwen een belangrijk doel: het helpt de melkproductie op gang te brengen.

Minder testosteron: betere papa!

Ook toont onderzoek aan dat mannen ander gedrag gaan vertonen in de zwangerschap omdat hun testosteronniveau erg sterk daalt. De drie weken voorafgaand aan de bevalling daalt de testosteronspiegel met maar liefst 33 procent! Hierdoor gaat vader, tegen de tijd dat de baby wordt geboren, beter luisteren. Hij reageert ook nog eens beter op huilende baby’s dan niet-vaders. De onderzoekers geven bovendien aan dat het lage testosterongehalte van de nieuwe vader zijn geduld en kalmte vergroot.

Ook direct na de bevalling zorgen neurochemische stoffen als dopamine en oxytocine voor veranderingen in het gedrag van mannen. Net als bij romantische liefde worden hierdoor de verbindingen tussen de hersencircuits  (in dit geval tussen de baby en zijn ouders) verstevigd. De binding tussen vader en kind versterkt en het verzorgingsinstinct wordt getriggerd. Het ‘knuffelhormoon’ oxytocine doet met name zijn werk zodra vader zijn baby in handen krijgt.

Meer over de veranderingen in lichaam en gedrag bij aanstaande vaders is te lezen in Weet 17. Dit nummer is te koop in de webshop.