Skip to main content

Een koud glas cola op een zomermiddag… wie geniet er niet van?  Het is niet voor niets uitgegroeid tot de populairste frisdrank ter wereld. Maar behalve dat het een goede dorstlesser is, kan het voor vele andere, opvallende doeleinden worden gebruikt. Hieronder de top 10 van cola-hacks.

10) Roestverwijderaar
Oké, oké, toegegeven… inmiddels is deze toepassing van de frisdrank al aardig bekend maar hij mocht niet in dit rijtje ontbreken. Cola is een prima roestverwijderaar. Stop een roestig stuk ijzer een nacht in een glas cola en de roest kan er de volgende ochtend zo af worden geborsteld.

9) Tegen stinkdieren en andere nare geurtjes
Cola is uiterst effectief in het tegengaan van stank, bijvoorbeeld van stinkdieren. Doe één blikje in een emmer met water en gebruik het als schoonmaakmiddel. Ben je zelf besproeid door een stinkdier of ruik je op een andere manier onaangenaam, spoel je dan af met dit drankje. Laat het een paar minuten intrekken, neem daarna een normale douche met water en zeep en de lucht zou verdwenen moeten zijn. Bijkomend voordeel is dat het ook nog eens goed voor je haar schijnt te zijn. Hou er wel rekening mee dat het een plakkerige bedoening kan worden.

8) Als fontein!
Men neme: een fles cola light en zes Mentos-snoepjes. Laat de Mentos in één keer in de fles vallen en… rennen! De colafontein kan meters hoog worden. Klik hier om daar een filmpje van te bekijken.

7) In de tuin
Cola is daarnaast te gebruiken tegen slakken. Doe de frisdrank in een ondiepe schaal. De slakken zullen eropaf komen en het bakje vervolgens nooit meer verlaten… Als je planten hebt die het beste groeien op een zure grond kun je bovendien ‘bemesten’ met cola. Ook zou je gazon groener worden dan ooit tevoren wanneer je het met deze vloeistof besproeit.

6) In het eten
Cola kan in tal van gerechten worden gebruikt. Onze favoriet is de satémarinade: drie delen ketjap manis, één deel cola, djahé (gemberwortel), djintan, katoembar, peper en zout. Voeg in blokjes gesneden kipfilet toe, laat een paar uur trekken en de saté is klaar voor de barbecue!

5) Tegen kwallenbeten
Vervelend, als je in zee bent gestoken door een kwal. Maar wanneer je cola bij je hebt, kun je de pijn snel verzachten. Laat de cola over de gebeten huid lopen en het gif zal geneutraliseerd worden, waardoor de pijn vermindert (toch een stuk frisser dan het alternatief dat bekend is: over de huid plassen…)

4) Bij aangebrande pannen
Heb je weer eens het eten laten aanbranden? Ook dan kan cola je het nodige schrobwerk besparen. Doe wat van het drankje in de pan, laat het een paar uur staan en maak de pan daarna op de door jou gewenste manier verder schoon.

3) Wc schoonmaken
Is je wc moeilijk schoon te maken? Cola is je redder. Door het zuur verwijdert de frisdrank de (kalk)aanslag in je wc. Je hoeft alleen een blikje in de wc te legen. Laat het een uur staan, borstel de wc en trek hem door. Weg aanslag.

2) Als medicijn
Cola is oorspronkelijk bedoeld als medicijn tegen lichamelijke klachten. Voor dat doeleinde is het dan ook erg geschikt! Het werkt tegen opkomende misselijkheid en diarree en bij een zere keel. Reizigers in Azië wordt bovendien vaak geadviseerd om na elke maaltijd een blikje te nemen. Dit zou de kans op voedselvergiftiging sterk verminderen.

1) Bij kauwgom in je haar
Besprenkel je haar met cola en je veegt de kauwgom er weer gemakkelijk af. Ook wanneer je met je schoen in de kauwgom hebt gestaan, kan cola erg handig zijn: zet je schoen met de zool in een laagje cola en een minuut of vijf later veeg je het er zo weer af.

Klik hier voor de top 10 oudste familiebedrijven.