Skip to main content

In veel gezinnen is Moederdag niet meer weg te denken. Met een goedbedoeld ontbijtje op bed wordt mama vandaag even extra verwend. Al leert de praktijk dat ze vaak zelf het aanrecht mag afruimen… Maar hoewel er al 6000 jaar moeders op aarde rondlopen, is het concept ‘Moederdag’ nog relatief nieuw.

In de klassieke oudheid was er wel sprake van een soort ‘moederdagen’. Dat waren dagen gewijd aan het vereren van moedergodinnen. Zo wijdden de Romeinen de eerste dag van maart aan Juno, de vrouw van oppergod Jupiter, en hadden de Grieken feesten voor moedergodin Rhea.

De moderne Moederdag vindt haar oorsprong in 1908, toen de Amerikaanse Anna Jarvis een herdenkingsdienst hield voor haar eigen moeder, die een vredesactiviste was tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Toen dit feest een beetje van de grond kwam, speelden bedrijven daar maar al te graag op in. Zo nam in Nederland de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde het initiatief van Moederdag in 1925. Jarvis heeft zich haar hele leven verzet tegen de vercommercialisering van Moederdag, maar – zoals je kunt zien aan de drukte bij de bloemist de afgelopen dagen – zonder succes.

Dit Weetje komt uit de Weet Scheurkalender 2020. Wil je meer lezen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!