Skip to main content

Weet 74 is uit! Het is een prachtig nummer geworden met pakkende artikelen en mooie foto’s. Lees verder voor een eerste indruk van waar deze nieuwe Weet over gaat.

In Nederland is het toegestaan om een zwangerschap tot 9 weken na de laatste menstruatie af te breken met een abortuspil. Maar het gebeurt regelmatig dat een vrouw hier halverwege het proces toch spijt van krijgt. Gelukkig is zo’n chemische abortus soms nog terug te draaien met behulp van een ‘spijtpil’. Deze maakt gebruikmaak van het hormoon progesteron. Is die pil niet gevaarlijk? En hoe werkt dit middel precies? Het artikel Abortuspil genomen en spijt? Het is nog terug te draaien! in de nieuwe Weet, geschreven door een apotheker, gaat hier uitgebreid op in.

Waar is iedereen? De Fermiparadox en de zeldzame aarde

Er zijn miljarden sterren in de Melkweg. Des te meer planeten moeten er zijn, waarvan sommige al veel ouder zijn dan de aarde. Er moet dan toch ergens anders ook intelligent leven zijn ontstaan? Maar waarom merk je daar als aardbewoner niks van?’ Dat zal Enrico Fermi’s gedachtegang zijn geweest, toen hij zich tijdens een lunch met collega’s hardop afvroeg ‘waar iedereen was’. Fermi was zich bewust geworden van een tegenstelling tussen de schijnbaar grote kans op het bestaan van aliens, en tegelijkertijd het volstrekt ontbreken van overtuigend bewijsmateriaal daarvoor. Deze tegenstelling staat nu bekend als de Fermiparadox.

Weet Magazine 74

Meten = weten: hoe maakten ze vroeger kaarten?

Op school gebruik(te) je landkaarten heel regelmatig. Grote kans dat er eentje aan de muur hing. Je zou bijna vergeten dat er eeuwen waren waarin de wereld grotendeels onbekend was. Met vallen en opstaan vulden beroemde cartografen geduldig elke nog onbekende vlek op de wereldkaart in, met steeds meer precisie. Duizenden jaren is de mens daarmee bezig geweest. Maar hoe deden ze dat, vanaf de grond en zonder luchtfoto’s?

Vrroeemm… de snelste motor en auto ter wereld

Veel jongens dromen van een snelle Ferrari of Lambourghini. In gewone auto’s eindigt de schaalverdeling van de wijzerplaat op het dashboard vaak al bij (of zelfs boven) de 200 km/uur. Toch is dat voor sommigen nog niet hard genoeg. Maak in de nieuwe Weet kennis met de snelste productiemotor en -auto die op dit moment te koop zijn: de Kawasaki Ninja H2R en de SSC Tuatara.

Is je interesse gewekt door deze voorproefjes? Weet 74 is te koop in onze webshop voor maar € 6,25! Klik hier voor meer informatie.