Stel, je zit in de file. Motoren ronken, af en toe klinkt een toeter. Je verlangt naar stilte. Je zou in een ruimte willen zijn waar je helemaal geen geluid kunt horen. In Minnesota is zo’n ruimte. Het is de stilste plek ter wereld. De kamer is zo ingericht dat 99,99% van alle geluiden van buitenaf worden gedempt. Maar of het een fijne plek is om te zijn?
De stilste plek op de aarde is een ‘anechoic chamber’ (echo-loze kamer). De wanden zijn bedekt met geluidsabsorberende schotten en die kunnen lawaai van buitenaf heel snel omzetten in stilte. De kamer heeft een speciale muurbedekking zoals je die in echo-loze kamers kan tegenkomen. De specifieke structuur zorgt ervoor dat geluidsgolven zo min mogelijk weerkaatst worden.
In de kamer in Minnesota worden veel tests met apparaten gedaan. NASA wilde zijn ruimtevaarders voorbereiden op de stilte van de ruimte en dacht dat het een goed idee was dat ze in de ‘anechoic chamber’ zouden vertoeven. Maar wat bleek? Tijdens zo’n oase van rust gaan oren heel goed hun best doen om toch iets te kunnen horen, ook al zijn er geen geluiden. Wat je dan hoort is bijvoorbeeld het versterkte geluid van het bonzen van je hart.
Naarmate de tijd verstreek, verloren de hersenen van de proefpersonen hun grip op de werkelijkheid. Hierdoor begon men zelfs te hallucineren. Bij één persoon heeft het 45 minuten geduurd voordat hij de ‘normale’ alledaagse geluiden weer kon horen. Conclusie: stilte op zijn tijd is goed, maar zoek het niet in deze kamer. Die doet meer kwaad dan goed.
Dit Weetje verscheen eerder in de Weet Scheurkalender 2019. Wil je meer lezen van Weet Magazine? Neem dan nu een abonnement!