Skip to main content

Als je moet werken of studeren, kun je maar beter zorgen dat je cafeïne en glucose tot je neemt. Die combinatie heeft namelijk een positief effect op je hersenactiviteit waardoor je efficiënter gaat werken.

Cafeïne en glucose zijn een gunstige combinatie voor het langer vasthouden van de aandacht en verbeteren het werkgeheugen. Onderzoekers aan de Universiteit van Barcelona ontdekten dat proefpersonen die cafeïne en glucose tegelijkertijd gebruikten, minder hersenactiviteit vertoonden in de gebieden die geassocieerd worden met aandacht en werkgeheugen. Het werkgeheugen is een belangrijke hersenfunctie. Het helpt je de informatie tijdelijk op te slaan en te gebruiken die nodig is om ingewikkelde taken uit te voeren zoals leren, redeneren, begrijpen en plannen.

De verminderde activiteit en het feit dat mensen niet slechter presteerden, tonen aan dat de hersenen efficiënter gingen werken. De hersenen hadden minder hulpbronnen nodig om hetzelfde prestatieniveau te halen als de hersenen van mensen die een placebo kregen of alleen cafeïne of glucose gebruikten. De proefpersonen kregen 75 gram glucose en 75 milligram cafeïne toegediend. Dat komt overeen met twee koppen koffie en 225 gram gedroogde abrikozen of 150 milliliter honing.

Dit Weetje komt uit de Weet Scheurkalender 2021. Wil je meer van dit soort weetjes lezen? Neem dan een abonnement op Weet Magazine!