Skip to main content

In dit artikel presenteren we uitkomsten van een neurowetenschappelijk onderzoek. Aan dit onderzoek is zestien jaar lang gewerkt. Conclusie: seksuele contacten doen iets met je hersenen. Chemische stoffen veranderen fysiek iets aan het brein. Ze verbinden partners letterlijk  in hun ‘mind’ met elkaar. Ook geeft het antwoord op de vraag waarom mannen zich soms moeilijk aan één vrouw kunnen binden als ze eerder wisselende contacten hadden. Deze resultaten zeggen ook iets over het effect van vreemdgaan.

Oxytocine bij vrouwen – en vasopressine bij mannen – zijn hormonen en neurotransmitters die de hypothalamus aanmaakt. Het zorgt onder meer voor een band tussen moeder en kind. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat deze neurochemische stoffen, aangemaakt bij intiem contact, ook zorgen voor de binding van vrouw en man. Deze (ver)bindingskracht is veel sterker dan men voorheen aannam.

Oxytocine en vasopressine hebben een breed scala aan effecten tot gevolg. Deze stoffen kunnen namelijk voor diepgang en vertrouwen in een relatie zorgen. Maar bij bepaald gedrag (bijvoorbeeld het hebben van meerdere seksuele contacten) kunnen ze ook schadelijk zijn voor (toekomstige) relaties.

Hechtkracht

Net als de hechtkracht van lijm zorgen oxytocine en vasopressine voor een krachtige verbinding. Die verbinding kan niet ongedaan worden gemaakt zonder emotionele en zelfs lichamelijke pijn! De binding is zo sterk dat het verbreken van een relatie te zien is op hersenscans (daar waar de fysieke pijngebieden zich bevinden).

Gedurende een relatie verbinden chemische stoffen zich met hersencellen tot nieuwe, blijvende, lichamelijke verbindingen. Daardoor worden twee mensen op een unieke manier, ook in hun ‘mind’, met elkaar verbonden. Uit het onderzoek blijkt nog meer… Als iemand regelmatig te maken heeft gehad met verbroken relaties, is hij in de toekomst minder goed in staat nieuwe, diepgaande relaties aan te gaan.

Knuffelexperiment

Louann Brizendine is neuropsychiater aan de Universiteit van Californië. Een onderzoek van haar geeft aan hoe snel de binding plaatsvindt. Zij ontdekte ook – en dit was nieuw – dat oxytocine bij vrouwen voor een gevoel van vertrouwen zorgt in de persoon waarmee zij lichamelijk contact heeft. Dit vertrouwen is uiteraard van vitaal belang voor een gezonde relatie. Een belangrijke vraag is dan wel met wie je deze relatie wilt! Een experiment, waarbij iemand omarmd en geknuffeld werd, wijst uit dat de hersenen na zo’n twintig seconden al oxytocine afgeven. De binding tussen de knuffelaars wordt vastgelegd en de ‘vertrouwenscircuits’ van de hersenen worden geactiveerd.

Dit is een selectie uit een artikel uit Weet 3. Wil je meer lezen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!