Skip to main content

Wie droomt er niet van: een verloren gewaande schat ontdekken met een waarde van vele miljoenen euro’s? Het zou zomaar kunnen! Er zijn namelijk grote (kunst-)schatten die in de nevelen van de tijd verloren zijn gegaan. Weet Magazine zet er 7 voor je op een rijtje. Wie weet kun je er deze vakantie zelf nog naar zoeken.

1. De Fabergé-eieren

Waarde: 90-150 miljoen euro (1917 n.Chr.)

De laatste twee Russische tsaren, Alexander III en Nicolas II, hadden de traditie om met Pasen een verrassingsei aan hun vrouw te geven. Niet eentje van chocola, maar van goud en edelstenen, gemaakt door edelsmid Karl Gustavovitsj Fabergé. In totaal zijn er 52 eieren vervaardigd voor de Russische keizerlijke familie en nog eens 15 voor particulieren.
Toen de bolsjewieken in 1917 de tsaar afzetten zijn de schatten naar het Kremlin gebracht. Acht van die beroemde eieren zijn tijdens het transport spoorloos verdwenen. Men dacht dat 2 eieren nog bestonden en dat er 6 waren vernietigd, omdat die sindsdien niet meer werden genoemd. Maar in 2014 werd één van die zogenaamd vernietigde eieren gevonden door een ijzerboer in de VS (zie rechts). De mogelijkheid bestaat dus dat er ook nog andere Fabergé-eieren de revolutie overleefd hebben.
Op www.weet-magazine.nl/schat1 vind je een lijst met alle Fabergé-eieren. Dan weet je een beetje waar je op moet letten als je de volgende keer een rommelmarkt bezoekt… Overigens zijn van sommige eieren de ‘verrassingen’ ook kwijtgeraakt, dus er is nog meer te vinden.

2. De verloren stad Paititi

Waarde: 10 miljard euro (1572 n.Chr.)

Je hebt vast weleens gehoord over de verloren stad El Dorado. Wat velen niet weten is dat El Dorado in het echt geen stad was, maar een stamhoofd van de Muisca indianen. Hij smeerde zich met goudstof in bij bepaalde ceremonies.
Wat overigens wel klopt aan de El Dorado-legendes is dat er ergens een verloren stad vol met schatten moet zijn. Tijdens de verovering van Zuid-Amerika door de Spanjaarden hielden de Inca’s zich op in de stad Paititi. Vervolgens vluchtten ze met hun gouden schatten het regenwoud in. Paititi was verlaten toen de Spanjaarden er aankwamen. De plek waar de indianen heen waren gevlucht, hebben de Spanjaarden nooit gevonden. Maar in 2009 ontdekten onderzoekers op satellietfoto’s van Google Maps sporen van nederzettingen in ontboste gebieden in het Braziliaanse regenwoud. De kans bestaat dat er nog meer van dit soort nederzettingen in de tropen zijn verborgen. Misschien vind je ze wel? Met Google Maps kun je zelf het gebied bekijken.
„De kans bestaat dat er nog meer van dit soort nederzettingen in de tropen zijn verborgen. Misschien vind je ze wel met Google Maps?”3. De spaanse goudvloot

Waarde: 2 miljard euro (1715 n.Chr.)

Na de Spaanse Successieoorlog van 1701-1713 had Spanje geld nodig. Daarom vertrok op 31 juli 1715 een vloot van twaalf schepen. Die moesten, beladen met schatten, vanuit Havana (Cuba) naar Spanje varen. Deze goudvloot kwam in een orkaan terecht en elf van de twaalf schepen vergingen voor de kust van Florida. Daarbij lieten meer dan duizend opvarenden het leven.
In de jaren na de orkaan werd een deel van de schatten geborgen (wat bemoeilijkt werd door piraten in dat gebied). Meer dan de helft ligt nog steeds ergens op de zeebodem. Sinds de jaren 60 zijn zeven van de elf gezonken schepen gevonden. Van tijd tot tijd spoelen er gouden en zilveren munten aan op de stranden van Florida, een herinnering aan de schat die nog steeds onder de golven ligt te wachten.

Meer lezen? Neem dan een abonnement op Weet Magazine en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!