Een van de grootste olierampen in de geschiedenis gebeurde tijdens de Golfoorlog (1990-1991). Saddam Hoessein beval het Iraakse leger om zo’n 1.100.000 ton olie in de Perzische Golf te dumpen en vervolgens aan te steken. Maar oliebranden zijn er in allerlei soorten een maten. Hele grote, zoals die tijdens de Golfoorlog, of kleine, zoals een vlam in de pan. En één ding hebben ze met elkaar gemeen: je mag een oliebrand nooit met water blussen.
Wanneer je brandend olie of vet blust met water, ontstaat er een steekvlam. Dat komt doordat het water door de hitte onmiddellijk gaat koken, en dus overgaat in gasvorm. Tijdens dat proces worden oliedeeltjes in de lucht gebracht. Tezamen met de waterdamp levert dat een uiterst brandbaar mengsel op.
Maar als je zo’n brand niet met water moet blussen: hoe dan wel? Een brand heeft altijd drie elementen nodig om te kunnen voortbestaan: hitte, brandstof en zuurstof. Bij een oliebrand kun je het beste de brandstof afsluiten van de zuurstof. Dat doe je bijvoorbeeld door het deksel op de pan te doen, een blusdeken te gebruiken of te blussen met speciaal daarvoor bedoeld blusschuim.
Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet! In Weet 56 vind je een artikel over de nieuwste snufjes op brandblusgebied. Dit nummer is te koop via onze webshop.