Skip to main content

Vandaag is het Dodenherdenking. Heel Nederland herdenkt de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het is goed om de geschiedenis levend te houden, want zoals de Spaanse filosoof George Satayana dat vrij vertaald aangaf: wie het verleden niet gedenkt, is gedoemd het te herhalen. En dat is eigenlijk ook een heel Bijbels concept.

De Bijbel staat vol met herhalingen. Gebeurtenissen zoals de uittocht worden keer op keer verteld en aan het volk in herinnering gebracht. De boodschap is steeds: ‘denk toch terug aan wat God voor ons heeft gedaan.’ Soms richten Bijbelse personen gedenktekens op. Denk aan Jakob, die de steen waarop hij sliep (toen hij zijn bekende ladderdroom kreeg) rechtop zette en wijdde. Of het gedenkteken dat de Israëlieten moesten maken van de stenen uit de Jordaan toen zij erdoor trokken, het beloofde land in. Met zo’n zelfde reden werd vandaag 66 jaar geleden het Nationaal Monument op de Dam onthuld: als blijvende herinnering aan het verleden.

Bovendien kun je veel van het verleden leren. Door de geschiedenis te bestuderen ga je patronen herkennen. Dit kan helpen om dingen te voorzien die in het heden nog onzichtbaar zijn. Daarnaast helpt het analyseren van problemen uit het verleden om huidige problemen te begrijpen en kan het inzichten geven in eventuele oplossingen.

Het is dus echt nodig om het verleden te gedenken. Je hoeft de Bijbel en de geschiedenisboeken er maar op na te slaan om te zien dat Satayana gelijk heeft. Wie het verleden niet gedenkt, is gedoemd het te herhalen. Leer daarom van de geschiedenis!

Dit Weetje komt uit de Weet Scheurkalender 2021. Wil je meer lezen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!