Na vijf lange oorlogsjaren was het eindelijk zo ver: Nederland kreeg de vrijheid terug. Maar toch was nog niet héél het land bevrijd op 5 mei 1945. Is dit dan wel de juiste datum om Bevrijdingsdag te vieren?
De bevrijding van Nederland was geen momentopname. Bedenk dat de geallieerden al bijna een jaar voor de nationale Bevrijdingsdag waren geland in Frankrijk. Langzaam maar zeker wonnen ze terrein. De Amerikanen kwamen op 12 september 1944 Limburg binnen. Een paar dagen later, tijdens Operatie Market Garden, werden delen van Brabant en Gelderland ontzet. Zo wordt bijvoorbeeld in Eindhoven elk jaar de bevrijding herdacht op 18 september met het openen van de Lichtjesroute, een route die door de stad gereden kan worden waarbij allerlei taferelen met gloeilampen zijn uitgebeeld. Helaas lukte het de geallieerden in 1944 niet heel Nederland te ontzetten.
Na de hongerwinter werd in februari het offensief opnieuw geopend. In maart werd het Rijnland heroverd, en Noord-Nederland volgde in de lente. Op 4 mei gaf de Duitse bezetter zich officieel over. De capitulatie zou op 5 mei om 8 uur ’s ochtends in werking treden. Daarom is 5 mei de nationale Bevrijdingsdag geworden, ook al waren er nog een paar Duitse bolwerken. Zo werd Veenendaal pas op 9 mei bevrijd, omdat veel SS’ers daarheen trokken. Op 20 mei werd de laatste veldslag beslist: Georgiërs die aan Duitse zijde meevochten waren in opstand gekomen op Texel. Toen was de Tweede Wereldoorlog in Nederland pas écht ten einde.
Dit Weetje komt uit de Weet Scheurkalender 2021. Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!