Skip to main content

In Exodus 14:28 staat dat de wateren van de Schelfzee terugkeerden toen het volk Israël over het pad erdoorheen was getrokken na de uittocht uit Egypte. De ruiters en wagens van het hele leger van farao is vervolgens door het water bedolven. Betekent dit dat de farao zelf ook om het leven kwam?

Exodus 14:6 beschrijft dat de farao zelf zijn leger aanvoerde. Of hij ook meegegaan is over de bodem van de Schelfzee, meldt de Bijbel niet expliciet. De een vindt dat aannemelijk, de ander niet. Sommige theologen denken dat hij niet in het water is omgekomen, juist omdat dit niet expliciet in de Bijbel staat.

Andere theologen verwijzen naar de Egyptische koningslijsten, waarin geen aanwijzingen staan over een verdronken farao. Maar de Egyptenaren waren er over het algemeen niet erg happig op om hun nederlagen op schrift te stellen. De Bijbel zelf geeft er echter verder geen informatie over. Wat er precies is gebeurd met hem, kun je op basis van de Bijbel dus niet met zekerheid vaststellen.

Dit Weetje verscheen eerder in de Weet Scheurkalender 2019. Wil je meer lezen, neem dan een abonnement op Weet Magazine! Klik hier voor een artikel over aanwijzingen voor de uittocht van de Israëlieten uit Egypte.