Skip to main content

In Mattheüs 24 waarschuwt Jezus dat er veel valse messiassen zullen opstaan. Wist je dat er in Nederland ook een valse messias is geweest? Eentje die paling verkocht in Amsterdam?

Louwrens Voorthuijzen (1898-1968) was een gereformeerd opgevoede visserman uit Breezand. In 1927 had hij naar eigen zeggen een mystieke ervaring. Uiteindelijk leidde dat ertoe dat hij – vanaf 1950 – begon te verkondigen dat hij de belichaming van de opgestane Jezus was. Hij verkocht zijn vissersboten en werd marktkoopman in Amsterdam, waar hij de bijnaam Lou de Palingboer kreeg.

Pelgrimsoord

Een rijke aanhanger van Lou kocht voor hem en zijn vrouw in 1957 een villa in Muiderberg, die al snel een waar pelgrimsoord werd voor Lou’s volgelingen. Ondertussen werden Lou’s uitspraken steeds absurder. Zo verkondigde hij dat hij onsterfelijk was, dat hij God was, en dat hij niet kon zondigen. Voor zijn volgelingen gold een verbod op geslachtsgemeenschap, waardoor verschillende huwelijken op de klippen liepen.

Op zijn hoogtepunt had de Breezandse palingboer vele honderden aanhangers. In 1968 overleed hij aan een zware longontsteking. Zijn volgelingen probeerden hem nog tot leven te wekken, maar dat was tevergeefs, en na een tijdje viel de groep uiteen. Ze hadden beter kunnen luisteren naar de waarschuwing van de ware Messias uit Mattheüs 24!

Het bovenstaande Weetje kun je vinden in de Weet Scheurkalender 2021. Wil je meer lezen, neem dan een abonnement op Weet Magazine!