De toren van Babel is nooit afgekomen. Dat kun je uit de Bijbel afleiden. De Bijbel meldt echter niet hoe hoog de toren (gepland) was, of hoe lang eraan is gebouwd. Kun je dan toch iets over de hoogte zeggen?
Voor de bouw van de toren van Babel maakte men stenen van gebakken klei. Die zijn behoorlijk stevig. Je kunt er, zeker in een (trap)piramidevorm, heel wat op elkaar stapelen voordat de onderste stenen het begeven. Door deze bakstenen na te maken en aan drukproeven te onderwerpen, kon men bereken dat de toren van Babel in theorie tot wel 2,7 kilometer hoog had kunnen worden. Het is onwaarschijnlijk dat de bouwers dit ook wisten, dus zal de toren niet zijn gepland op die hoogte.
Aanwijzing op kleitablet
De Babylonische koning Nebukadnezar heeft een kleitablet achtergelaten waarop staat dat hij de in verval geraakte toren van Babel weer in ere heeft hersteld. Op basis van dit kleitablet en de geschriften van de Griekse geschiedkundige Herodotus kun je berekenen dat deze toren zo’n 90 meter hoog had kunnen zijn. Minder indrukwekkend dan 2,7 kilometer, maar nog steeds niet te missen door de inwoners van Babel.
Waar stond de toren
De Bijbel vermeldt dat de nakomelingen van Noach vanaf het gebergte van
Ararat naar het oosten trokken en in de vlakte van Sinear terechtkwamen. Daar
bouwden ze de toren van Babel. Maar waar was dat precies?
Voor zowel de landingsplek van de ark in het Araratgebergte als de vlakte van Sinear
zijn meerdere visies. ‘Sinear’ betekent waarschijnlijk ‘twee rivieren’. Je kunt dan denken aan Mesopotamië, het land tussen en rondom de Eufraat en de Tigris. Daar, in Irak, vind je nu nog steeds de ruïnes van Babylon, de stad en provincie die je in de Bijbel met enige regelmaat tegenkomt. Of dit ook de oorspronkelijke locatie was van de toren van Babel is onderwerp van discussie.
Andere kandidaten
Er zijn meerdere mogelijke locaties. Nebukadnezar heeft wat hij dacht dat de toren van Babel was laten herbouwen: de Etemenanki-toren, zo’n 80 kilometer ten zuiden van Bagdad (Irak). Die is later door Alexander de Grote met de grond gelijkgemaakt. Ook de Borsippa-ziggoerat, die zich op 20 kilometer van de Etemenanki-toren bevindt, is een mogelijke kandidaat.
Foto: Wikimedia Commons
Dit Weetje verscheen eerder in de Weet Scheurkalender 2020.