Skip to main content

Waarschijnlijk ben je nooit bang geweest dat de intercity waar je in stapte door de rails zou zakken. Dat was met de eerste stoomtrein wel anders. Die zakte door zijn gewicht regelmatig door de gietijzeren spoorstaven. Net als bij een gebouw moeten rails ook een degelijke fundering hebben. Daar hadden ze kennelijk nog niet goed over nagedacht.

In 1781 vond James Watt een stoommachine uit die tijdens de opgaande slag net zoveel kracht had als tijdens de neergaande slag. Daarmee werd het mogelijk om draaiende bewegingen te krijgen. En met die draaiende bewegingen konden natuurlijk voertuigen worden aangedreven. In 1804 bouwde Richard Trevithick hiermee de eerste stoomlocomotief voor de mijnbouw.

Zwaarwegend succes

Op 21 februari maakte deze locomotief zijn eerste rit met tien wagons vol kolen. Een groot succes was het niet, want al snel bleek de locomotief van de stoomtrein veel te zwaar te zijn: de spoorstaven braken door het enorme gewicht. De eerste openbare spoordienst voor personenvervoer opende pas ruim twintig jaar later, in 1825. Gelukkig had men in de tussentijd na kunnen denken over een sterkere fundering onder de rails, want een trein steeds terug op het spoor tillen is een klus die je niet licht op moet vatten.

Dit Weetje komt uit de Weet Scheurkalender 2021. Meer lezen? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!