Skip to main content

Vandaag is het Valentijnsdag, een dag waarop mensen van oudsher de persoon op wie ze stiekem verliefd zijn een kaart of een roos sturen. Veel van die Valentijnskaarten staan bol van de zoetsappige hartjes, al dan niet doorboord met Cupido’s liefdespijlen. Maar zo’n hart lijkt helemaal niet op een echt hart zoals dat in je borst klopt. Waar komt dat symbool dan vandaan?

Hoewel het hartjessymbool niets met de spier die je bloed rondpompt te maken heeft, lijkt het wel te zijn afgeleid uit de natuur. Er zijn namelijk planten met hartvormige bladeren en vruchten, zoals het geneeskrachtige kruid dat in de oudheid bekendstond als ‘silphium’. De oudste afbeelding van het hartsymbool (als metafoor voor liefde) lijkt uit de jaren 1250 te stammen. Toen leek het nog een beetje op een dennenappel.

Vanaf de dertiende en veertiende eeuw is het hartjessymbool steeds meer de huidige vorm gaan aannemen. Toen werd het symbool ook omgedraaid: eerst werd een hart altijd met de punt naar boven afgebeeld. Of er ook een verband is met de plantenbladeren die men in de oudheid al kende, is twijfelachtig.

Dit Weetje komt uit de Weet Scheurkalender 2020. Wil je meer lezen? Neem dan een abonnement op Weet Magazine.