Skip to main content

De Dertigjarige, de Tachtigjarige, de Honderdjarige Oorlog… Gewapende conflicten hebben soms decennialang nodig om uit te doven. Dat het ook anders kan, bewijst de Engels-Zanzibarese Oorlog – de kortste oorlog uit de geschiedenis.

De eilandengroep Zanzibar was eind negentiende eeuw een Brits protectoraat. Sultan Hamad was de Engelsen goed gezind. Zijn neef Khalid voelde zich echter meer aangetrokken tot het Duitse rijk, dat elders in Afrika de scepter zwaaide. Toen Hamad stierf en Khalid hem opvolgde, dreigden de Britten hun invloed in Zanzibar te verliezen. Ze stuurden een vloot van drie kruisers en twee kanonneerboten naar de haven en eisten dat Khalid zou aftreden en het paleis zou verlaten waar hij zich met zijn getrouwen had verschanst. Toen op 27 augustus 1896 om negen uur het ultimatum verliep, opende de vloot het vuur.

In de minuten erna vielen aan Khalids zijde 500 doden en gewonden, zonken twee Zanzibarese boten en werd een koninklijk jacht vernield. Aan Engelse zijde werd slechts één onderofficier gewond. Toen rond tien voor tien de vlag van het paleis werd gestreken, staakten de Britten het vuren. Khalid wist te ontkomen naar Duits-Oost-Afrika en de Engelsen hielpen een nieuwe, Britsgezinde sultan op de troon. De oorlog had nog geen drie kwartier geduurd.

kortste oorlog in de geschiedenisDit Weetje komt uit de Weet Scheurkalender 2021. Wil je meer lezen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!