Skip to main content

Bijen zijn al eeuwenlang van belang voor de mens. Niet alleen als bron van was en honing, maar ook om gewassen te bestuiven. Men zag 3500 jaar geleden al de waarde van bijen in. Dat ontdekten wetenschappers toen ze Afrikaanse potscherven uit die tijd analyseerden.

West-Afrikaanse volkeren handelden 3500 jaar geleden al in bijenproducten. Om het in historisch perspectief te plaatsen: dit is ongeveer dezelfde tijd als dat de Israëlieten naar het ‘land van melk en honing’ trokken. Wetenschappers van de Universiteit van Bristol (VK) analyseerden vetresiduen van 458 pottenscherven van de Nokcultuur. Dit was een volk dat van ongeveer 1500 v.Chr. tot 500 n. Chr. in Centraal-Nigeria woonde.

Slechts van 66 potscherven, uit verschillende tijden van de Nokcultuur, waren vetresiduen ‘leesbaar’. 25 daarvan kwamen overeen met het profiel van bijenwas. Dat was onverwacht, want de onderzoekers deden deze studie juist om te zien of er vlees in de potten werd gekookt. De sporen van bijenwas zouden erop kunnen wijzen dat de potten werden gebruikt om was in te smelten, of dat het achterbleef als restproduct van het koken met honing. Hoe het ook zij, dat deze prehistorische Afrikanen bijenproducten wisten te gebruiken, staat buiten kijf en is een complete verrassing.

Deze On Topic komt uit Weet 69. Wil je meer lezen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!

Weet meer:

www.weet-magazine.nl/honing