Skip to main content

In Israël is een potscherf gevonden met daarop de naam ‘Jerubbaäl’, de bijnaam van richter Gideon. Israëlische archeologen hebben deze scherf gedateerd op 1100 v.Chr., de tijd van het Bijbelboek Richteren (Rechters). Zou deze kruik Gideons eigendom zijn geweest?

Het is misschien wel de opmerkelijkste archeologische vondst in Israël in 2021: een paar kleine aardewerkfragmentjes met vijf Oudhebreeuwse letters erop: jod, resj, beet, ajin en lamed. Die letters vormen de naam Jerubbaäl, een naam die je alleen maar in de Richteren-tijd in Israël aantreft. De archeologen die deze vondst bestudeerden, denken dat de scherven deel uitmaakten van een pot met een inhoud van ongeveer 1 liter, waarschijnlijk gebruikt om een kostbare vloeistof in te bewaren zoals olie, medicijn of parfum.

Men denkt dat de eigenaar van deze kruik zijn naam erop heeft geschreven. Of deze Jerubbaäl dezelfde is als de richter Gideon is niet met zekerheid te zeggen. Wel laat dit zien dat de Bijbel de naam Jerubbaäl in de juiste tijd heeft geplaatst, wat pleit voor de betrouwbaarheid van de Schrift. Dit is dan ook een belangrijke ontdekking, zeker omdat er maar weinig archeologische vondsten zijn uit de tijd van de richters.

Deze On Topic komt uit Weet 71. Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet! 

Weet meer:

www.weet-magazine.nl/jerubbaäl

www.weet-magazine.nl/jerubbaäl-2

Hier vind je een bericht over potscherven uit de tijd van Davids koninkrijk.