Skip to main content

Er wordt weleens beweerd dat de datum van het huidige Kerstfeest, de dag dat we Jezus’ geboorte gedenken, is gekozen zodat het overeenkwam met heidense midwinterfeesten. Maar is dat wel zo?

De Romeinen vierden in de eerste eeuwen voor en na het begin van de jaartelling op 25 december ‘Saturnaliën’, een feest waarbij men cadeautjes gaf en de sociale rollen even werden omgekeerd. Een soort Kerst, Sinterklaasfeest en Carnaval ineen, dus. In de derde eeuw werd het Romeinse veelgodendom langzaam maar zeker vervangen door een monotheïstisch geloof. Vanuit de van oorsprong Syrische Mithrascultus werd het feest Sol Invictus geïntroduceerd – het overwinnen van de zon(negod). Mogelijk heeft men, toen het christendom in de eeuw daarop een Romeinse staatsgodsdienst werd, zich op deze feesten gebaseerd voor de datum van Kerst.

Toch 25 december?

De oudste referentie naar het vieren van Kerst op 25 december stamt uit 354 n.Chr., maar dat wil niet zeggen dat het feest niet al eerder op deze dag werd gevierd; misschien zelfs al wel vanaf het begin van de jaartelling. Er is namelijk een oud joods bijgeloof dat 25 december als datum voor de viering van Jezus’ geboorte kan verklaren. Volgens de joodse traditie leeft een profeet (gerekend vanaf de conceptie) namelijk exact een vol aantal jaren. In de eerste eeuwen rekende men uit dat Jezus op 25 maart moet zijn gekruisigd. En als Hij, zoals het een goed profeet betaamt, op de dag van Zijn conceptie is gestorven, dan moest Hij wel op 25 december zijn geboren, precies 9 maanden later.

Dit weetje komt uit de Weet Scheurkalender 2021. Vond u het interessant? De nieuwe Scheurkalender 2024 is nu te koop. Deze staat vol met interessante weetjes, vrolijke cartoons en moeilijke raadsels. De Weet Scheurkalender 2024 is nu te koop in uw lokale boekhandel (€15,95), of in onze webshop.

In Weet 12 (2011) stond eerder een artikel over dit onderwerp, van de hand van Jan Rein de Wit. Het artikel is hier online te lezen, of klik hier om de oorspronkelijke pdf te lezen.

Koop de nieuwe scheurkalender