Skip to main content

Markus schrijft in zijn evangelie dat Jezus omstreeks het derde uur van de dag werd gekruisigd. Maar Johannes zegt dat Jezus rond het zesde uur voor Pilatus werd gebracht. Dat lijkt niet te kloppen. Wat is hier aan de hand?

In de verslaglegging van Markus staatdat Jezus rond het derde uur werd gekruisigd. Deze tijdsaanduiding is gebaseerd op de Joodse klok, die bij zonsopgang begon, ongeveer zes uur ’s ochtends. Dat betekent dat het op de ‘Nederlandse klok’ negen uur was op het derde uur.

Tijdsaanduiding van Johannes

Johannes vermeldt dat de Joden Jezus voor Pilatus leidden rond het zesde uur. Als je dezelfde redenering als hierboven gebruikt, kom je op twaalf uur ’s middags uit. Dat zou niet met elkaar overeenkomen als Jezus al om negen uur ’s morgens werd gekruisigd. De oplossing zit hem in het tijdssysteem: Johannes gebruikt hier de Romeinse tijdsaanduiding, waarop ook de huidige klok is gebaseerd. Een nieuwe dag begon voor de Romeinen om twaalf uur ’s nachts. Het zesde uur zou dan dus zes uur ’s morgens zijn.

Een aanwijzing dat Johannes Romeinse systemen gebruikt zie je ook in Johannes 20:19, waar staat dat de discipelen ’s avonds bij elkaar zitten. Johannes rekent die avond nog wel tot dezelfde dag. Dat komt overeen met het Romeinse systeem, want de Romeinen rekenden een dag van middernacht tot middernacht, net als nu in Nederland. De Joden rekenen een dag echter van zonsondergang tot zonsondergang. Op deze manier kloppen Markus en Johannes chronologisch gezien perfect.

scheurkalender 2024Dit weetje komt uit de Weet Scheurkalender 2021. Vond u het interessant? De nieuwe Scheurkalender 2024 is nu te koop. Deze staat vol met interessante weetjes, vrolijke cartoons en moeilijke raadsels. De Weet Scheurkalender 2024 is nu te koop in uw lokale boekhandel (€15,95), of in onze webshop.

Meer lezen over de kruisiging en opstanding van Jezus? In Weet 80 (2023) is een artikel te vinden over dit onderwerp, van de hand van Gert-Jan van Heugten. Klik hier om Weet 80 te kopen.

Koop de nieuwe scheurkalender