Geschiedenis

Neanderthalers waren erg close met hun familie

Door

op

Wetenschappers hebben het DNA van een vrouwelijke neanderthaler in kaart gebracht. Ze leefde ooit in Siberië; haar resten zijn daar gevonden in een grot die Chagyrskaya heet. Dit onderzoek maakt (opnieuw) duidelijk dat er veel minder variatie in het neanderthalergenoom zit dan in het genoom van mensen tegenwoordig. Dat komt volgens de onderzoekers doordat neanderthalers in kleine, geïsoleerde groepen leefden. En die constatering past prima in een Bijbels model!

Een van de onderzoekers, Fabrizio Mafessoni, werd geïnterviewd door een journalist van de populairwetenschappelijke nieuwssite Scientias. Mafessoni vertelt in het artikel dat hij echt verbaasd was toen hij zag dat in het genoom van de Chagyrskaya-neanderthaler – net als in dat van een eerder onderzochte Siberische neanderthaler – veel omvangrijke homozygote gebieden te vinden waren. Dit zijn gebieden waarin het genoom van de vader en het genoom van de moeder van het individu aan elkaar gelijk zijn. Sterker nog, ze „ontdekten dat alle neanderthalers waarvan tot op heden het genoom in kaart is gebracht, meer van deze gebieden hebben dan bijna alle moderne menselijke populaties, en zelfs meer dan de Denisova-mensen. Deze gebieden ontstaan wanneer individuen in een populatie verwant aan elkaar zijn en dus grote delen van hun genoom identiek zijn.”

Mafessoni’s constatering past goed binnen een Bijbels scenario waarbij neanderthalers kort na de zondvloed leefden, en na de spraakverwarring Europa en Rusland introkken. Daar kwamen ze in een lege wereld met een vijandig klimaat. Dat dwong hen om in kleine groepjes te leven en kinderen te krijgen met naaste familieleden. Mogelijk dat inteelt ook aan hun uitsterven heeft bijgedragen.

Weet meer: www.weet-magazine.nl/familiemens1 & www.weet-magazine.nl/familiemens2

Dit wetenschapsnieuwtje verscheen eerder in Weet Magazine. Meer lezen? Neem dan een abonnement via weet-magazine.nl/jaar, en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!

Afbeelding: Wikimedia Commons (bewerkt)

Aanbevolen

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.