Algemeen

Dikika-meisje was meer aap dan mens

Door

op

In de evolutionaire stamboom nemen Lucy en Selam, het Dikika-meisje, een belangrijke plaats in. Zij worden gezien als voorlopers van het geslacht Homo, waartoe de moderne mens behoort. Evolutionisten zien Lucy en Selam als overgangsvormen, maar ze komen er gaandeweg steeds meer achter dat deze fossielen er toch wel heel erg aapachtig uitzien. Selam had zelfs een apenbrein!

In september 2006 zijn in de Dikika-regio van Ethiopië wat fossiele overblijfselen gevonden. Evolutionisten denken dat die van een kind zijn dat daar 3,3 miljoen jaar geleden leefde. Het zou om een meisje gaan dat intussen de naam Selam heeft gekregen. Selam zou van dezelfde soort zijn als haar bekendere ‘familielid’ Lucy, waarvan de fossiele resten in 1974 zijn aangetroffen. Evolutionisten hebben Selam en Lucy ingedeeld bij de soort Australopithecus afarensis.

Je zou verwachten dat onderzoek naar deze vermeende overgangsvormen (van aap naar mens) ook tal van mensachtige ken- merken zou opleveren. Maar de fossielen laten steeds duidelijker zien dat het om uitgestorven apen gaat. Zo is nu aangetoond dat Selam een apenbrein had. Onderzoekers leiden dat af uit de gefossiliseerde schedel waarin afdrukken van de buitenste hersenweefsels te zien zijn. Die lijken sterk op de vorm van de apenhersenen, maar verschillen erg van die van mensen. Dat Selam een apenbrein had, sluit goed aan bij de andere aapachtige kenmerken van dit fossiel, zoals het schouder- blad en het tongbeen. Toch beweren de onderzoekers dat Selam wel degelijk iets mensachtigs heeft: door de geschatte schedelvolumes van dit kind te vergelijken met een volwassen soortgenoot, stelt men vast dat de hersenen van Australopithecus afarensis langdurig doorgroeiden. Dat zou op een lange kinderperiode wijzen, net als bij mensen.

De conclusie dat Selam een apenbrein heeft is overigens in lijn met studieresultaten die vorig jaar naar buiten kwamen over Little Foot, een ander Australopithecus-type. Zijn hersenen lijken erg op die van een chimpansee. Daarmee passen alle Australopithecus-soorten steeds beter in een Bijbels kader. Het zijn gewoon uitgestorven apen die helemaal niet op weg waren om mensen te worden.

Weet meer: www.weet-magazine.nl/dikika1 & www.weet-magazine.nl/dikika2

Afbeelding: Wikimedia Commons

Dit wetenschapsnieuwtje verscheen eerder in Weet Magazine. Meer lezen? Neem dan een abonnement via weet-magazine.nl/jaar, en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!

Aanbevolen

MACHTIGING AUTOMATISCHE INCASSO

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.


 

 

MACHTIGING DIGITALE FACTUUR

Vul hieronder uw gegevens in.

Let op! Vul alle vereiste vakjes in, anders wordt je oplossing niet verzonden. Pas als je een bevestigingsmail van ons ontvangen hebt, weet je zeker dat je inzending goed is aangekomen bij Weet Magazine.