In de evolutionaire stamboom nemen Lucy, Selam (het Dikika-meisje) en Little Foot een belangrijke plaats in. Zij worden gezien als voorlopers van het geslacht Homo, waartoe de moderne mens behoort. Evolutionisten zien hen als overgangsvormen. Gaandeweg komen ze er echter steeds meer achter dat deze fossielen er toch wel heel erg aapachtig uitzien.
Het Dikika-meisje
In september 2006 zijn in de Dikika-regio van Ethiopië wat fossiele overblijfselen gevonden. Evolutionisten denken dat die van een kind zijn dat daar 3,3 miljoen jaar geleden leefde. Het zou om een meisje gaan dat intussen de naam ‘Selam’ heeft gekregen. Selam zou van dezelfde soort zijn als haar bekendere ‘familielid’ Lucy, waarvan de fossiele resten in 1974 zijn aangetroffen. Evolutionisten hebben Selam en Lucy ingedeeld bij de soort Australopithecus afarensis.
Je zou verwachten dat onderzoek naar deze vermeende overgangsvormen (van aap naar mens) ook tal van mensachtige kenmerken zou opleveren. Maar de fossielen laten steeds duidelijker zien dat het om uitgestorven apen gaat. Zo is aangetoond dat Selam een apenbrein had. Onderzoekers leidden dat af uit de gefossiliseerde schedel waarin afdrukken van de buitenste hersenweefsels te zien zijn. Die lijken sterk op de vorm van de apenhersenen, maar verschillen erg van die van mensen.
Dat Selam een apenbrein had, sluit goed aan bij de andere aapachtige kenmerken van dit fossiel, zoals het schouderblad en het tongbeen. Toch beweren de onderzoekers dat Selam wel degelijk iets mensachtigs heeft: door de geschatte schedelvolumes van dit kind te vergelijken met een volwassen soortgenoot, stelt men vast dat de hersenen van Australopithecus afarensis langdurig doorgroeiden. Dat zou op een lange kinderperiode wijzen, net als bij mensen.
De uiteindelijke conclusie dat Selam een apenbrein heeft, is ook in lijn met studieresultaten die naar buiten kwamen over Little Foot.
Little Foot
In de jaren 80 en 90 werd het bijna complete skelet van Little Foot gevonden in Zuid-Afrika. Dit geraamte wordt toegeschreven aan het geslacht Australopithecus, en net als Lucy en Selam als een vroege voorouder van de mens gezien. Maar hoe ‘mensachtig’ is Little Foot eigenlijk? Daar geeft onderzoek meer duidelijkheid over.
De eerst ontdekte botten van Little Foot kwamen uit zijn linkervoet. Vanwege hun geringe afmeting kreeg hij zijn bijnaam. Later werd de rest van het skelet uitgegraven.
Door gebruik te maken van een scanmethode die ‘microtomografie’ heet, hebben onderzoekers van de Universiteit van de Witwatersrand (Zuid-Afrika) een 3d-beeld gemaakt van Little Foots hersenen. Hoewel de hersenen zelf niet bewaard zijn gebleven, is de afdruk ervan wel af te leiden uit de binnenkant van de schedel.
Hieruit blijkt dat Little Foot’s hersenen nog het meest lijken op die van een chimpansee. Volgens de onderzoekers is dat niet vreemd: met een vermeende ouderdom van 3,67 miljoen jaar stond Little Foot nog maar aan het begin van de evolutielijn van aapachtige voorouder naar mens.
Wie de wereld door een Bijbelse bril bekijkt, zal Australopithecus-soorten echter eerder zien als uitgestorven apen, die helemaal niet op weg waren om mensen te worden.
Wil je meer lezen? Neem dan een abonnement op Weet Magazine.
Weet meer:
www.weet-magazine.nl/dikika
www.weet-magazine.nl/dikika-2
www.weet-magazine.nl/little-foot