Skip to main content

Er is veel bekend over de invloed die de gezondheid van de moeder heeft op de hersenen van haar ongeboren baby. Minder bekend is wat de zwangerschap voor gevolgen heeft voor het brein van de moeder.

Er is geen periode in het leven waarin er zoveel hormonale wisselingen optreden in een vrouwenleven als tijdens de zwangerschap. Veel wetenschappers vermoeden dat de vrouw op die manier wordt voorbereid op het verdere moederschap. Hierdoor zouden vrouwen na de geboorte minder gevoelig zijn voor stress en meer gericht worden op de behoeften van het kind.

Om deze reden zouden moeders vaker wakker worden wanneer de baby huilt; vader slaapt dan doorgaans gewoon door. En dan is er nog het ‘mamabrein’. Kenmerkend daaraan is het verminderde geheugen van de moeder voor en na de geboorte. Dit zou een van de ‘kosten’ van de hormonale verandering zijn. De ‘baten’ zijn: een gevoelige en liefdevolle moeder.

Dit Weetje stond eerder in de Weet Scheurkalender 2019. Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!

Klik hier voor een artikel over over de veranderingen in lichaam en gedrag bij aanstaande vaders. Ook kun je hier een artikel lezen over hoe een baby de moeder tegen borstkanker kan beschermen.