Skip to main content

Als je aan wolkenkrabbers denkt, zie je waarschijnlijk hele hoge gebouwen voor je. Gebouwen zo hoog dat ze de letterlijk als vingers aan de wolken krabben. Maar wist je dat er ook een wolkenkrabber is van amper 12 meter?

In Witchita Falls in de Amerikaanse staat Texas staat een gebouw dat officieel de kleinste wolkenkrabber ter wereld is: het Newby-McMahon-gebouw. Het is gebouwd in 1919 door J. D. McMahon, de eigenaar van het lokale oliebedrijf. In 1912 werd nabij Witchita Falls namelijk olie gevonden. Die nieuwe rijkdom bracht ook nieuwe groeimogelijkheden voor de stad. Er was namelijk sterke behoefte aan kantoorruimte.

McMahon besloot om aan die behoefte tegemoet te komen door een wolkenkrabber te ontwerpen van 480 voet hoog (146 meter). Zijn investeerders betaalden hiervoor 200.000 dollar (vergelijkbaar met 2,6 miljoen euro nu). Maar McMahon had een smerig spelletje gespeeld. Op zijn blauwdrukken had hij namelijk niet een toren getekend van 480 voet (480’), maar van 480 inch (480”). De investeerders hadden niet goed opgelet en zagen het inch-teken (dubbel accent) aan voor het voet-teken (enkel accent). Ter vergelijking, een toren van 480 inch komt overeen met 40 voet, oftewel 12 meter.

Toen de investeerders achter hun fout kwamen was het al te laat. Ze probeerden nog wel om McMahon aan te klagen, maar de rechter moest de oplichter in het gelijk stellen. Er stond namelijk duidelijk op de blauwdruk dat het een ‘wolkenkrabber’ van 480 inch betrof.

Het gevolg is dat er nu een toren van 4 verdiepingen met een grondplan van 2,7 bij 3,6 meter staat. Er was vroeger geen mogelijkheid om boven te komen. Het liftbedrijf had namelijk zijn medewerking opgezegd. Hoewel het Newby-McMahon-gebouw al verschillende keren in aanmerking is gekomen om te worden gesloopt, heeft het de tand des tijds doorstaan. Tegenwoordig is de kleinste wolkenkrabber ter wereld een toeristische attractie.

Weet meer:

www.weet-magazine.nl/wolkenkrabber