Skip to main content

Welk dier is het dodelijkst? Een leeuw, een beer of een haai? Als je aan die dieren denkt, mis je de allergevaarlijkste: de mug! Jaarlijks zorgt dit beestje voor 725.000 doden, zo laat de stichting van Bill Gates zien in de onderstaande infographic. Klik er maar eens op.

welk dier is het dodelijkstDe mug is zo gevaarlijk omdat hij veel ziektes verspreid, zoals malaria en knokkelkoorts (dengue). Jammer is dat men ook de mens als dier heeft gecategoriseerd. Aan de andere kant kun je zo wel het leed dat mensen elkaar aandoen afzetten tegenover de doden die door dieren zijn veroorzaakt.

Overigens is het niet zo dat alle muggen steken. In Nederland zijn bloedzuigende muggen eerder uitzondering dan regel: van alle in ons land waargenomen soorten muggen omvat de familie van de steekmuggen slechts 1,8%. Daarbij komt dat het alleen de vrouwtjes zijn die steken. De mannetjes zijn doorgaans strikte vegetariërs: zij prikken alleen planten. De vrouwtjes hebben energierijk bloed nodig voor de ontwikkeling van de eitjes. Soms prikken ze ook vogels en (als de nood erg hoog is) zelfs rupsen.

Weet meer:

www.weet-magazine.nl/dodelijkste-dier