Skip to main content

Waarom zou je iets weggooien wat nog jaren meekan? Dat moet ook Bruce Campbell hebben gedacht toen hij een gepensioneerd verkeersvliegtuig, een Boeing 727, liet ombouwen tot een huis met elektriciteit en stromend water.

Bruce Campbell kocht het vliegtuig in 1999 voor zo’n 75.000 euro. Om met de renovatie te beginnen, moest de Boeing 727 eerst over land worden vervoerd. Dat kon niet zomaar. De vleugels en de staart moesten eerst worden verwijderd. Na de renovatie verplaatste Campbell zijn ‘huis’ naar een bebost gebied in een voorstad van Portland, Oregon (VS).

Duur en duurzaam

Volgens Campbell kan een gepensioneerd vliegtuig nog jaren vooruit. Het is bestand tegen aardbevingen en storm. En als de deuren gesloten en vergrendeld zijn, kunnen indringers er met geen mogelijkheid in. Zelfs stof en spinnen worden buiten gehouden, want een vliegtuig sluit hermetisch af als de deuren in het slot zijn gevallen. Maar aan zo’n woning hangt wel een prijskaartje. De totale kosten van Campbells project worden op 160.000 euro geschat.

Het vliegtuig is nu bewoonbaar. Campbell maakte een slaapruimte vlakbij de cockpit en bouwde ook een keuken. De totale woonruimte is ongeveer 99 vierkante meter. Campbell vergelijkt het wonen in een vliegtuig met het wonen „in een groot stuk speelgoed”.

Met pensioen

De Aircraft Fleet Recycling Association (AFRA) schat dat de komende twintig jaar meer dan 500 vliegtuigen ‘met pensioen’ gaan. Deze vliegtuigen kunnen tot huizen worden verbouwd. Bruce Campbell heeft inmiddels de smaak flink te pakken. Hij is van plan om in Japan een tweede vliegtuig in een huis te veranderen.

Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!

Weet meer:

www.weet-magazine.nl/wonen-in-een-vliegtuig