Skip to main content

In Genesis 3 vervloekt God de slang. Vanaf nu moet hij op z’n buik kruipen en stof eten. Het is mogelijk dat je dit vers figuurlijk op moet vatten. Maar een slang eet ook letterlijk stof… Moet je het vers dan toch letterlijk nemen?

Stof eten is dan een teken van vernedering. Dat kom je in het Nederlands ook nog tegen: iemand die ‘door het stof gaat’ is iemand die vernederd wordt. De vloek over de slang kan dus figuurlijk bedoeld zijn. Toch is het ook mogelijk dat ‘stof eten’ letterlijk wordt bedoeld.

Een slang ‘ruikt’ namelijk met z’n gevorkte tong. Beter gezegd, hij proeft de geurtjes in de lucht, maar ook van de grond. Hij doet dat met een speciaal orgaantje in zijn bek: het orgaan van Jacobson. Daar zitten geurreceptoren in. De slang likt een beetje zand op met de punten van zijn tong en brengt dat langs het orgaan van Jacobson. Daarna moet hij z’n tong schoonmaken om opnieuw te kunnen ‘ruiken’. Dat doet hij door het zand in te slikken, te ‘eten’ dus!

Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet! Klik hier voor een artikel over waarom fossiele slangen geen evolutie laten zien.