Skip to main content

In een paar weken helemaal van kanker genezen? Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch is dat wat Israëlische wetenschappers beweren te hebben ontdekt. Ze denken een kankerbehandeling op het spoor te zijn die „vanaf dag één effectief is, enkele weken zal duren, geen of minimale bijwerkingen heeft, tegen veel lagere kosten dan andere behandelingen.”

The Jerusalem Post publiceerde eergisteren een artikel over een nieuwe kankerbehandeling: MuTaTo (wat staat voor: Multi-Target Toxine). Deze is ontwikkeld door wetenschappers van het Israëlische bedrijf AEBi en houdt in dat er een soort van kankerantibioticum op de markt kan gaan komen.

MuTaTo werkt op basis van de inzet van bacteriofagen. Deze fagen (wat ‘eters’ betekent) kunnen hele goede dingen doen. Ze gaan bijvoorbeeld ontstekingen tegen door bepaalde bacteriën te doden. Dat doen ze door die van binnenuit uit te schakelen; alsof er op de self destruct-knop wordt gedrukt. Langs deze weg vond twee jaar geleden in een Brussels ziekenhuis een behandeling plaats van een Nederlander, bij wie antibiotica niet meer hielp, en hij werd genezen. Met betrekking tot de behandeling van kanker waren er bij muizen ook al hoopgevende resultaten geboekt.

Hoopgevend

Maar nu zijn Israëlische wetenschappers dus een stap verder gekomen. Ze verwachten dat de MuTaTo-behandeling verbluffende resultaten zal boeken. Dat komt onder andere doordat er ontzettend kleine moleculen (peptiden) worden ingezet. Sommige tumoren blokkeren de toegang van grotere moleculen, zoals antilichamen (die bij andere kankerbehandelingen een rol spelen), maar peptiden kunnen deze blokkades omzeilen. Dat levert een grotere slagingskans van de behandeling op.

De Israëlische wetenschappers vergelijken het MuTaTo-concept met de medicijncocktail die aids veranderde van een levensbedreigende naar een chronische, maar vaak beheersbare ziekte. De eerste verkennende experimenten met muizen boden hoopgevende, herhaalbare resultaten. Nu staat AEBi op het punt te beginnen met klinische proeven bij mensen. Die proeven kunnen binnen enkele jaren worden afgerond en de behandeling van specifieke typen kanker kunnen dan reeds beschikbaar komen.

Weet meer:

www.weet-magazine.nl/medicijn-kanker