Skip to main content

Er zijn heel veel enge ziektes op deze wereld, maar misschien wel de meest voorkomende (en minst serieus genomen) is de gevreesde ‘mannengriep’. Menig vrouw beschuldigt manlief van ‘aanstelleritis’, maar onderzoek lijkt uit te wijzen dat de mannengriep écht een ding is.

Er circuleren nogal wat grapjes op internet over de ‘mannengriep’. En ergens is dat ook wel logisch. Als een vrouw ziek is, doet ze het huishouden, haalt ze de kinderen van school en gaat ze gewoon door met haar leven. Maar een zieke man ligt de hele dag als verlamd op bed. Stellen mannen zich gewoon aan en zijn vrouwen sterker? Of is het echt zo dat mannen zieker worden van een griepje of verkoudheid dan vrouwen? Dat laatste zou best wel eens het geval kunnen zijn, aldus de Canadese arts Kyle Sue.

Geslachts­verschil

De cijfers liegen er niet om: mannen hebben gemiddeld drie dagen nodig om te herstellen van een fikse verkoudheid, en vrouwen zijn er na anderhalve dag alweer bovenop. Kyle heeft een vermoeden hoe dat komt. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen wordt in verband gebracht met een sterkere afweerreactie van het immuunsysteem, terwijl het mannelijke hormoon testosteron juist het immuunsysteem verzwakt. „Dit zorgt voor hevigere en langdurigere symptomen bij mannen wanneer ze een verkoudheid of de griep oplopen.”

Vrouwen zijn dus sterker…?

Dat vrouwen een sterker immuunsysteem hebben, is niet alleen maar voordelig. Het maakt ze ook vatbaarder voor auto-immuunziekten, waarbij je immuunsysteem cellen van je eigen lichaam aanvalt. En ook op een ander vlak delven vrouwen het onderspit: ze blijken gevoeliger te zijn voor pijn. Uit het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn (www.pijnonderzoek.nl) kwam als resultaat naar voren dat vrouwen vaker last hebben van langdurige pijnklachten. Opmerkelijk genoeg kun je de pijn dragelijker maken. Vooral bij vrouwen werkt het om te kijken naar pijnlijke beelden, zoals van iemand die zijn been breekt, maar ook zelf sporten verlaagt de pijngevoeligheid.

Wederzijds begrip

Mannen die zielig doen bij een verkoudheid, vrouwen die klagen over allerlei pijntjes… Doe het niet te snel af als ‘aanstellerij’, maar toon wederzijds begrip. Zo kun je overwegen je man of vader dit griepseizoen een ‘overlevingspakket’ te geven, bestaande uit een blik soep, een pakje paracetamol en een goed boek. Want de mannengriep, die is dus écht wel heel erg zwaar…

Meer lezen? Koop dan het nummer waaruit dit artikel komt via onze webshop