Onderzoekers van het Erasmus MC, Universiteit Utrecht en biotechbedrijf Harbour BioMed hebben een humane antistof ontwikkeld die gebruikt kan worden ter preventie en behandeling van COVID-19. Om de werkzaamheid bij mensen te onderzoeken, is een samenwerkingsverband ondertekend met AbbVie, een farmaceutisch bedrijf in de Verenigde Staten. Dit coronamedicijn zou weleens eerder op de markt kunnen komen dan de vaccinpaarden waar minister De Jonge (VWS) op wedt.
De ontdekking van het antilichaam 47D11, online gepubliceerd op 4 mei 2020 in Nature Communications, richt zich op een geconserveerd gebied van het eiwit van het virus. In celkweekstudies blokkeerde het antilichaam infectie door het coronavirus (het virus kon niet meer de cellen in komen). Het antilichaam is volledig menselijk en is van origine ontworpen om de ontwikkeling ervan te vergemakkelijken en immuungerelateerde bijwerkingen te minimaliseren.
Hoopvol
In het Erasmus MC zijn hoogleraar celbiologie Frank Grosveld en viroloog Bart Haagmans bij het onderzoek betrokken. Ze willen geen valse verwachtingen wekken, maar zijn ‘zeer hoopvol’. Veelbelovende stappen zijn gezet, waaronder de samenwerking met AbbVie.
Grosveld verwacht dat het eerste coronamedicijn dit jaar nog (als alles meezit: over een maand of vijf, zes) op de markt komt, zei hij in het radioprogramma Dit is de Dag. Daarmee zou het weleens eerder beschikbaar kunnen komen dan een vaccin, dat vanaf eind 2020 stapsgewijs Europa kan gaan bereiken. “We verwachten er veel van. We zijn in gesprek met partners die dit op grote schaal kunnen produceren. Dat is gaande. Het antilichaam ziet er heel goed uit om in grote productie te gaan. Het lijkt een heel geschikt antilichaam te zijn.”
Impact
Volgens Grosveld kan de impact van het medicijn enorm zijn: “Hiermee wordt het bijvoorbeeld een stuk gemakkelijker voor zorgmedewerkers om hun werk te doen. Je kunt besmettingshaarden voorkomen en dan is er zelfs een kans dat het virus gewoon verdwijnt.”
Het Erasmus MC onderschrijft de principes van ‘fair medicine’ en het belang van brede toegankelijkheid tot zorg. Men gaat uit van de tien principes voor Maatschappelijk Verantwoord Licentiëren.
Wil je niks missen van Weet Magazine? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!