Skip to main content

Voor veel ouders is de geboorte van een kind een van de gelukkigste dagen van hun leven. Maar dat is niet voor iedereen zo. Wist je dat een aanzienlijk percentage van de jonge ouders last krijgt van een depressieve stemming rondom de geboorte? Hoe komt dat? En kun je het voorkomen?

Wie is er nooit eens verdrietig of somber? Je dag niet hebben, dat gebeurt iedereen. Maar bij depressiviteit is er echt meer aan de hand. Het gaat veel dieper. Bij een depressie ben je wekenlang achter elkaar de hele dag door somber gestemd. Ook kun je dan lusteloos zijn en slaap je slecht of juist extreem veel. Soms voel je je waardeloos en schuldig. Mannen met een depressie gaan vaker veel overwerken of ‘vluchten’ in alcohol- of drugsgebruik. Daarnaast zijn ze vaker boos, gefrustreerd en geprikkeld. In het meest extreme geval kan een depressie leiden tot gedachten aan de dood en zelfmoord.

Perinatale depressie

Wanneer dit soort kenmerken tijdens een zwangerschap, rond de geboorte van een baby of in het eerste jaar daarna optreden, heet dat een perinatale depressie (‘peri’ betekent ‘rondom’, ‘nataal’ is ‘de geboorte betreffend’). Veel mensen noemen dit een ‘postnatale depressie’ (‘post’ betekent ‘na’). Maar eigenlijk klopt die naam dus niet helemaal. Vaak, bij zo’n 60% van de ouders, gaat zo’n depressie samen met sterke angstgevoelens. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor perinatale depressies, want het is een van de meest gemiste diagnoses rond zwangerschap en geboorte.

Onopgemerkt probleem

Dat perinatale depressies niet snel herkend worden, komt doordat een zwangerschap en de geboorte van een kind hele grote veranderingen met zich meebrengen binnen een gezin. Daar moeten de ouders ook nog aan wennen. Daarnaast is somberheid rond zwangerschap en geboorte een taboe; je hoort blij te zijn. Hierdoor is het voor de ouders moeilijker om te laten merken dat ze zich depressief voelen. Het komt maar liefst voor bij 7 tot 20% van alle nieuwe moeders. Bij nieuwe vaders is het percentage 3 tot 30%; twee keer zo veel als het depressiepercentage dat normaal voorkomt bij mannen…

Dit is het eerste deel van het artikel ‘Depri met een baby. Wat is een perinatale depressie?’ uit Weet 62, geschreven door Bea Zoer. Wil je meer lezen? Neem dan een abonnement op Weet Magazine of koop het nummer in de webshop.