Skip to main content

Microscoopanalyst Mark Armitage (VS) doet al heel wat jaren studie naar zacht weefsel in dinobeenderen. Onlangs publiceerde hij de bevindingen van zijn nieuwste onderzoek naar zulk dinoweefsel – en de resultaten waren verbluffend!

Voor veel Weet-lezers zal Mark Armitage (www.weet-magazine.nl/armitage) geen onbekende zijn. Deze creationistische onderzoeker raakte in opspraak omdat hij een artikel publiceerde over zacht weefsel in de hoorn van een Triceratops. Daardoor verloor hij zelfs zijn baan.

Gelukkig ging hij als onafhankelijk wetenschapper verder met zijn onderzoek. In zijn nieuwste artikel, gepubliceerd in het vakblad Microscopy Today, zoomt Armitage letterlijk in op botcellen en bloedvaten. Hierin evalueert hij een ‘bewaarmechanisme’ dat door andere wetenschappers naar voren is geschoven om te verklaren hoe organische verbindingen miljoenen jaren bewaard kunnen zijn gebleven.

Bewaarmechanisme

Dit bewaarmechanisme houdt in dat er na de dood van de dino ijzer vrijkomt uit de bloedcellen. Dit ijzer genereert hydroxyl, en onder invloed daarvan ontstaan er dwarsverbindingen tussen collageen- en elastinemoleculen. Die moleculen worden daardoor stabieler, waardoor ze langer bewaard blijven. Het probleem is dat hydroxyl ook erg schadelijk is voor organische verbindingen. Als er werkelijk veel hydroxyl is gegenereerd, dan zou dat de celmembranen kapot hebben gemaakt. Armitage heeft echter met een rasterelektronenmicroscoop lange uitlopers van botcellen (osteocyten) ge-fotografeerd, die niet afgebroken zijn door hydroxyl.

Het lijkt er dus op dat dit potentiële bewaarmechanisme niet actief is geweest en geen redding biedt voor de aanname dat deze fossielen miljoenen jaren oud zijn. Ook vond Armitage bloedproppen in de aderen die door de dinobotten lopen, wat op verstikking of verdrinking wijst. In het Bijbelse model zijn de meeste dinofossielen tijdens de zondvloed gevormd. Het is daarom niet vreemd dat je sporen van verstikking en ‘jonge’ botcellen aantreft.

Weet meer:

www.weet-magazine.nl/zacht-weefsel

Dit wetenschapsnieuwtje verscheen eerder in Weet Magazine. Meer lezen? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!