Skip to main content

Vier maanden nadat paleontologen in een Nature-artikel claimden een nieuwe, vogelachtige dinosoort te hebben gevonden – een schedeltje van 1,5 centimeter, bewaard in barnsteen – is het onderzoek teruggetrokken. De conclusies klopten niet. Wat is het dan wel voor een dier?

Allereerst de vraag: wat is er precies gevonden? Een schedeltje dat wat weg heeft van een vogel. Volgens de onderzoekers zou het van een volwassen exemplaar zijn, en bevat het nog zacht weefsel dat in het barnsteen bewaard bleef. Men liep echter te hard van stapel toen men rapporteerde dat het een nieuwe ‘dinosaurusvogelsoort’ moest zijn. Plaatjes van een piepklein vogeltje met scherpe tandjes kregen een plek bij de nieuwsberichten.

Maar in de maanden erna rezen er stemmen op van critici die zeiden dat de schedel niet van een vogel kon zijn. De schedel paste veel beter bij een hagedis. Misschien dat hier het idee achter zat dat dino’s en vogels een gemeenschappelijke afstamming hebben, en hoopten de onderzoekers dat deze schedel van een felbegeerde tussenvorm was?

Dit wetenschapsnieuwtje verscheen eerder in Weet Magazine. Meer lezen? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!

Afbeelding: Flickr.com. Een stuk barnsteen. In zulke fossiele hars worden regelmatig fossielen gevonden.

Weet meer:

www.weet-magazine.nl/dinovogel

www.weet-magazine.nl/dinovogel-2