Skip to main content

Onlangs vond een van de belangrijkste opgravingen van de afgelopen tijd plaats in Israël. Archeologen ontdekten een groot distributiecentrum van Hizkia met meer dan 120 pothandvatten met daarop Oudhebreeuwse inscripties. Een groot deel daarvan bevat de Hebreeuwse letters ‘LMLK’, wat ‘voor de koning’ betekent.

Het ontdekte distributiecentrum is de plek waar koningen vroeger hun belasting inden. Het ligt drie kilometer van de oude stad vandaan, vlakbij de huidige ambassade van de Verenigde Staten, in Jeruzalem. Onderzoek wijst uit dat koning Hizkia, de grote hervormer, en zijn zoon Manasse (2 Kronieken 29 en verder) deze belasting rond 700-650 v.Chr. van het Judese volk inden.

Naast Hizkia en Manasse krijgen een aantal andere Judeeërs, waarschijnlijk rijke officieren, een eervolle vermelding. Meshalem Elnatan en Zafan Abmetz zijn twee van de namen die op de handvatten staan. Het lijkt erop dat zij van Hizkia’s belastingopslagplaats gebruik mochten maken. Opvallend is dat er op de handvatten onder de naam meestal een zon en daar weer onder een plaatsnaam is aangebracht: Hebron, Ziph, Socho en ‘Mmst’. De eerste drie zijn volgens de archeologen duidelijk plaatsen uit het Hebron-gebied, maar ‘Mmst’ is nog een mysterie.

Deze vondst past in een rij van meer dan tweeduizend eerder gevonden handvatten en laat de (ook letterlijk) rijke geschiedenis van het koninkrijk van Juda zien.

Weet meer:

www.weet-magazine.nl/hizkia

Dit wetenschapsnieuwtje verscheen eerder in Weet Magazine. Meer lezen? Neem dan een abonnement en ontvang elke twee maanden de nieuwste Weet!